De jaren '90

De jaren 90

In de navolgende jaren 1986 t/m 1994 neemt het aantal deelnemers langzaam toe. Voorzieningen worden uitgebreid, completer en verbeterd. De activiteiten worden nog gevarieerder en er wordt vaker een excursie al dan niet per bus gepland. Data: 1986 - 18 t/m 22 augustus, 1987 - 17 t/m 21 augustus, 1988 - 8 t/m 12 augustus, 1989 - 7 t/m 11 augustus, 1990 - 13 t/m 17 augustus, 1991 - 26 t/m 30 augustus, 1992 - 31 augustus t/m 4 september, 1993 - 16 t/m 20 augustus, 1994 - 8 t/m 12 augustus.

1 9 9 5 - 6 t/m 11 augustus

Tijdens de warmste zomer van deze eeuw, stijgt de temperatuur nog verder: Doe-Week Dommelen bestaat 20 jaar! Reden voor een groot feest! Op het voor deze editie in western stijl 'uitgedoste' terrein (o.a. met cactussen, een reuze totempaal, echte paarden, een saloon en een 'jail'!) worden op de zondag voorafgaande aan de week (6 augustus), diverse activiteiten gepresenteerd en staan er talrijke attracties opgesteld: demonstraties Western Rijden, een loterij met grote prijzen, een foto- en vlieger tentoonstelling, boogschieten, hoefijzer gooien, een draaimolen, springkussen en het tobbe-achtbaantje zijn maar enkele voorbeelden. De 'inwendige mens' wordt ook niet overgeslagen. Deze kan zich in de Saloon 'melden' voor een drankje en een gegrilde hamburger, frikadelletje of sateetje. Ondanks de 35 graden Celsius (!) die we op het terrein meten, komen veel kinderen met hun ouders en overige familieleden zoals opa en oma de 'Doe-Dag' een bezoekje brengen en kunnen we spreken van een zeer geslaagde dag. De Doe-Organisatiegroep verandert dit jaar op een tweetal plaatsen. Toon en Diana voegen zich bij de 'club'. Het is de bedoeling dat het bij dit jubileum geïntroduceerde 'werken met een thema' ook in de navolgende jaren gehandhaafd blijft.

Na de extra open dag moet het 'grote werk' echter nog beginnen. Een nieuw record aantal deelnemers maakt ook deze Doe-Week tot een zeer groot succes. Niet minder dan 1060 enthousiastelingen begeven zich op maandag 7 augustus naar 'het Wilde Westen'. Maar, puf, wat een hitte! Het lijkt warempel wel of we daadwerkelijk in de woestijn zitten! Gelukkig bieden extra ingelaste waterspelen en neveldouches een welkome verkoeling. Er ontstaan veel spontane water'gevechten' tussen de leiding en de kinderen of de kinderen onderling: wat dat betreft gaat deze Doe-Week met afstand 'als natste' de geschiedenis in! Naast de overige activiteiten is ook het aantal grote 'opblaasbare' attracties weer toegenomen. De tobbedansbaan vervangt de nostalgische zeepbaan en de cowboys en girls kunnen er geen genoeg van krijgen! Wat een plonspret! Het tobbe-achtbaantje, de draaimolen en de overige luchtkussens worden tijdens de sportdagen door alle kinderen eveneens uitvoerig getest! Op woensdagavond - de gebruikelijke Doe-Avond - kunnen de 'heren en dames leiding' laten zien of zij iets geleerd hebben van de kinderen uit hun groep. Zij moeten tijdens een competitie eveneens alle kussens (inclusief de waterattracties!) af. Ook zijn er interessante excursies naar het Papegaaiencentrum in Oerle (B-groepen) en de Brandweer Valkenswaard (A-groepen). Alle kinderen uit de P-groepen gaan op Doe-Woensdag met de bus op reis voor een leuke excursie. De C-groepen boffen helemaal. Zij maken een avontuurlijke kanotocht over de 'woeste' rivier de Dommel. Op vrijdagavond tenslotte, worden de gelukkige winnaars van de loterij en de winnende groepen bekend gemaakt en verdwijnen alle hutten tijdens het zingen van het Doe-Lied in een immens vreugdevuur. Zelfs de vlammen bereiken een recordhoogte. Nu op naar het 25 jarige jubileum in het jaar 2000!

1 9 9 6 - 12 t/m 16 augustus

Sinds het drukbezochte jubileum van vorig jaar wordt besloten om voortaan met een thema te werken dat als rode draad door het programma loopt. Voor de 21e editie is dat: 'het Verre Oosten'. De grote materiaalcontainer is in stijl uitgedost en het terrein wordt verder aangekleed. De Oosterse sfeer komt je tegemoet! Overigens nuttigt men de barbecue zonder gebruik makend van 'Chinese stokjes'. Hadden we vorig jaar een 'puffende' hitte, op Doe-Maandag, deze maal is dat dus 12 augustus, beginnen we helaas met regen. Maar geen kind die erom zeurt en maar weinigen verkiezen een droger onderkomen! Er wordt dus ongestoord doorgetimmerd. Als het harder begint te regenen, verhuizen we gewoon even naar de grote tent. De overige dagen is het gelukkig beter weer en komt de zon weer om de hoek kijken. De P-groepen maken met de bus een excursie naar een kinderboerderij en speeltuin in Eindhoven. Wat een verrassing. De glunderende gezichtjes stappen 's morgens de reisbus in.

Enkele andere programmavoorbeelden van een wederom knallende week: de grote Sumo Spelen bestaande uit veel spectaculaire onderdelen, een ludieke Oosterse Modeshow met muziek en commentaar, spannende en komische films in de filmzaal, een spetterende Playback Show en de Verre Zuidoost Etappe met een bezoek aan een speeltuin. Uiteraard is de feestavond die altijd op vrijdag na de prijsuitreiking voor de Doe-Leiding wordt gehouden ook geheel in themastijl. Sommigen lijken zo uit een authentiek Chinees theater te zijn ontsnapt!

1 9 9 7 - 25 t/m 29 augustus

Wat betreft het thema blijven we dicht bij huis, namelijk 'ons goeie eigen Brabant'. Er wordt onder meer een boerderij op het terrein gebouwd, compleet met kippen, varken, koe en schaap, stro en landbouwwerktuigen. Op Doe-Maandag worden zeer fanatiek boerderijen getimmerd, gebouwd en ingericht. De 55 grote bouwwerken zijn onderverdeeld in dorpen. Sprekende namen voor de huttendorpen zijn Kneuterboeren Dorp, Van Plaggenhut tot Stoeterij, Klein Dommelen, Brabants Dorp en Hutjes op de hei. De sportdagen zijn dankzij het 'tobbe-achtbaantje' en de vele opblaasbare attracties zoals een stormbaan, een springkussen, de Dolfijn en het tobbedansen weer meer dan geslaagd! Wat een pret! Verder zijn er onder meer excursies naar een museum en een oude windmolen. Met Rabobank Valkenswaard als een van de hoofdsponsors zijn we in staat om weer een ballonnenwedstrijd te organiseren. Het is kostelijk om te zien hoe 1.200 oranje ballonnen tegelijk het luchtruim kiezen! De drie ballonnen die het verst komen ontvangen een leuke prijs (nou ja, de kinderen die ze loslieten). De succesvolle week wordt uiteraard traditiegetrouw afgesloten met de prijsuitreiking, een optreden van Harmonie de Dommelecho en het immense Doe-Vuur. 1997 is ook het begin van Doe-Week Dommelen op internet. Vanaf begin '97 is ook de(ze) Doe-Site 'in de lucht'.

1 9 9 8 - 31 augustus t/m 4 september

Waar blijft de tijd? Nog slechts twee jaar en we vieren ons 25-jarige jubileum alweer! Dat moet een echte knaller worden! Deze Doe-Week mag er in ieder geval ook zijn! Duizend jeugdige piraten bevolken vijf dagen lang het terrein. Links en rechts wordt hard gewerkt aan piratenschepen. Als voorbeeld dient het grote piraten- en spookschip 'The Bounty'. De masten van het met vijf gevaarlijk uitziende kanonnen bewapende schip pieken hoog boven de rest van de vloot uit! Het terrein is verder omgetoverd tot een waar piratenhol met o.a. kanonnen, schatkisten, palmbomen, zeerovers en toepasselijke benamingen. Overal wappert dan ook de beruchte en gevreesde zwarte vlag! Helaas regent het op donderdag zodat overgegaan wordt op het regenprogramma in de twee grote tenten en 'De Belleman'. Enkele dagen uit het programma: Trappen voor Zeelappen!, Schip op de klip! en Snabbeljauw Feest waar o.a. Clown Snabbel een grandioos optreden verzorgt. De attracties zijn spectaculair! Een paar voorbeelden: Flipper, de Superglijbaan, de Springdraak, de Stormbaan, Speeleiland, Tobbedansen, vlotten en een slingerstellage over de Keersop. Alle piraten kunnen er geen genoeg van krijgen! Op vrijdagavond sluit 'Pirata La Toya' samen met de ouders swingend af: dansen in een grote kring.

1 9 9 9 - 16 t/m 20 augustus

De week na de zonsverduistering. Uit het programmaboekje kunnen we opmaken dat deze keer alle Cartoon- en stripfiguren hun weg naar Dommelen hebben gevonden. Op het Doe-Terrein vinden we dan ook diverse exemplaren van onze welkome gasten en een groot stripfigurenhotel. Doe-Maandag wordt traditioneel het startschot gegeven voor het bouwen van hutten. Zo rijzen Sesamstraat, Duckstad, Cartoontown, 't Gallisch Dorp binnen afzienbare tijd als Smurfenpaddenstoelen uit de grond. Helaas houden we het net niet droog tot sluitingstijd. De overige Doe-Dagen moeten we af en toe ook de grote tenten opzoeken. Maar gelukkig niet voor lang. De 'donkere' weersvoorspellingen vallen uiteindelijk mee. Met de sportdag zijn er weer nieuwe uitdagingen: zo kan iedereen bijvoorbeeld over de stormbaan met klimhelling, over de kantelmuur, de enorme glijbaan en door de kruiptunnel, punten scoren in de levende sjoelbaan en afdalen over de Keersop via de kabelbaan. De verstandelijk gehandicapten gaan o.a. met de huifkar op reis en bezoeken een speeltuin in Bergeyk. Na al het speuren, fietsen, rennen, hollen en dollen wordt de week op Doe-Vrijdag afgesloten met een Stripboekenmarkt en het zoeken naar levende cartoon- en stripfiguren. Al met al was deze aflevering weer bijzonder geslaagd. Met dank aan alle stripfiguren, die nu kunnen genieten van een welverdiende papieren rust. Op naar het feestelijke zilveren jubileum in 2000!!! Nu alvast hiep hiep hoera!